Met een hbo diploma in Pedagogiek op zak en een jaar als au pair in Amerika achter de rug, was ik als 22-jarige klaar om het werkveld in te stappen. In de kinderopvang werkte ik intense dagen op de babygroep en ontwikkelde ik me binnen 1,5 jaar tot assistent leidinggevende, met als einddoel: hoofdverantwoordelijke leidinggevende worden van een eigen locatie.
Wil ik dit wel?
Maar toen kwamen ineens de twijfels. Waar ik jarenlang zeker was van mijn doelen en mijn groeipad, viel ik ineens stil. Ik heb hart voor de kinderopvang, maar ik had ook het gevoel dat ik niet het meeste uit mezelf haalde. Daarnaast is het werkveld pittig; een groot personeelstekort zorgt voor het gevoel van overleven, in plaats van het bouwen naar een beter kinderdagverblijf. En ergens onderweg rol ik als een sneeuwbal toe naar een onvermijdelijke burn-out. Tenminste, zo voelde het, maar in mijn achterhoofd was ik bezig met een plan B.
Studiekeuze
Tijdens de havo deed ik twee jaar lang Informatica; lessen waar ik naar uitkeek en samen met 26 jongens en één ander meisje veel leerde over computers, coderen en programmeren. Maar toen ik een studiekeuze moest maken, was ik bang dat Informatica of IT te hoog gegrepen was. Ik koos voor Pedagogiek. Inmiddels zeven jaar later, merkte ik dat ik toch graag de IT in wilde.
Maar hoe?
Een nieuwe fulltime studie was geen optie (de rekeningen moeten wel betaald worden). Ik kwam terecht op de website van Calco en mijn interesse werd al een beetje gewekt. Na een aantal maanden wikken en wegen, nog meer obstakels vinden in de kinderopvang en tientallen Calco reclames, hakte ik de knoop door: ik solliciteerde bij Calco en kwam met sneltreinvaart in het sollicitatietraject terecht.
Sollicitatieproces
Na het opsturen van mijn cv en sollicitatiebrief werd ik gevraagd de analytische test te maken. Deze maakte ik dezelfde avond nog en al snel krijg ik bericht dat ik was uitgenodigd voor een kennismaking op kantoor. Daar kreeg ik alle informatie over het traject en een persoonlijk gesprek. Aan het eind van de ochtend lag er een contract voor me klaar: een aanbod voor een traineeship van twee jaar in de IT. Diezelfde middag nog heb ik mijn baan opgezegd. Ja, ik ga dit écht doen!
Verschillende achtergronden, dezelfde mindset
Toen ik 2,5 maand later bij Calco binnenstapte voor mijn eerste dag was ik nerveus. Ik was bang dat ik met mijn (niet bestaande) IT kennis en ervaring snel zou achterlopen op anderen in mijn groep. Gelukkig merkte ik al snel dat onze achtergronden ver uit elkaar lagen en dat ik me hier geen zorgen over hoefde te maken. Kunstacademie, slager, programmeur, kinderopvang... We zaten allemaal in dezelfde situatie: we starten aan iets nieuws.
Binnen een aantal weken leerde ik bij Calco de basis van IT en werd mij duidelijk dat de IT zoveel meer is dan programmeren. Social skills, ook wel soft skills, zijn net zo belangrijk en die zet ik veelvuldig in.
Meegenomen kennis
Ik heb geleerd dat ik binnen de kinderopvang kennis en skills heb opgedaan die me nu van pas komen. Schakelen tussen management, ouders en collega's in de kinderopvang óf verschillende IT partijen en klanten bij PostNL verschilt namelijk niet veel van elkaar. Daarnaast kan ik mijn hoofd koel houden in stressvolle situaties; een IT storing voelt soms namelijk net als drie huilende baby's die tegelijk hun flesje willen hebben.
Nu zit ik helemaal op mijn plek en weet ik zeker: welke skills je ook hebt, je kan ze altijd gebruiken in de IT!
Herken jij je in mijn verhaal óf ben je op zoek naar de volgende stap in je carrière? Neem dan contact met me op via LinkedIn. Ik vertel je graag meer over het IT traineeship van Calco.