Denk jij dat in de IT werken betekent dat je alleen maar aan het programmeren bent? Dat is absoluut niet waar! Lange tijd dacht ik dat zelf ook; als afgestudeerde Communicatiewetenschapper was er niemand in mijn omgeving om me te vertellen over alle verschillende soorten rollen die binnen de IT bestaan. En dat je bij veruit de meeste niet in een donkere kamer naar een beeldscherm vol met code aan het staren bent đ.
Snijvlak van business en IT
Zo werk ik nu, als informatieanalist bij Nationale-Nederlanden, op het snijvlak van IT en business. Voor mijn werk is technische kennis zeker nodig, maar goed kunnen communiceren met de âbusinessâ en de developers is minstens zo belangrijk â en een groot onderdeel van mijn taken. Programmeren komt er zelfs helemaal niet aan te pas! En die technische kennis heb ik allemaal gewoon bij Calco en Nationale-Nederlanden kunnen opdoen.
Maar wat doet een informatieanalist dan precies?
Als informatieanalist ben ik de tolk tussen de business en de developers. Met âde businessâ worden vaak opdrachtgevers in het bedrijf bedoeld die alles weten over de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt. Zoân opdrachtgever kan een verzoek indienen om een product, service of proces aan te passen. Bijvoorbeeld een verzoek om de vragenlijst aan te passen die jij te zien krijgt als je een reisverzekering afsluit, of een verzoek om de premie aan te passen voor een autoverzekering.
Vervolgens gaan mijn teamleden en ik in gesprek met deze opdrachtgever om het verzoek zo goed mogelijk te begrijpen en te bepalen hoe dit technisch geregeld kan worden. Dit vertalen we naar technische voorwaarden â ârequirementsâ â waarmee de developers van ons team precies weten hoe zij de wens van de opdrachtgever moeten bouwen. Nadat we het werk van de developers hebben getest, zoeken we weer contact met de opdrachtgever: is het zo naar wens?
Dit alles maakt mijn werk ontzettend veelzijdig en uitdagend! Het is niet alleen nodig te begrijpen welke technische oplossingen mogelijk zijn om de business te kunnen adviseren, je moet dit ook op een heldere manier kunnen overbrengen. Verder is het handig als je goed overzicht kunt houden en gestructureerd te werk gaat. Een product kan namelijk héél véél requirements hebben ;).
Doet een informatieanalist hetzelfde als een businessanalist?
Verwarrend, al die soorten analisten! De werkzaamheden van een informatieanalist lijken wel wat op die van een businessanalist. Echter, de focus van de werkzaamheden en het moment waarop ze worden uitgevoerd is anders. Een businessanalist onderzoekt of de processen binnen een bedrijf beter kunnen. Zodra die verbeteringen zijn vastgesteld, kan de informatieanalist aan de slag: die vertaalt die verbeteringswensen naar technische oplossingen. De focus ligt hierbij op de IT, waar die van de businessanalist meer op het bedrijf zelf ligt.
Heb je na het lezen nog vragen of lijkt het je leuk eens over het werk van een informatieanalist te kletsen? Dan mag je natuurlijk altijd contact met me opnemen! Je kunt me bereiken via LinkedIn.